Free and open to the public until the end of the month, A First Glimpse of a Future Underground displays a prototype of the LowLine, an underground park being developed for a disused trolley terminal on Manhattan’s Lower East Side.

Six hundred individually rendered pieces of anodized aluminum make up a 36-foot-radius canopy suspended over a piece of cozy park.

Using six tubes called collimators controlled by a computer and GPS system, the system channels natural sunlight 15 feet down through a series of lenses and suspended reflectors, which then bounce light back onto the anodized aluminum parabolic curve. The lens-and-curve method of light diffusion is essentially the same as that used by the the James Webb Space telescope.

Using six tubes called collimators controlled by a computer and GPS system, the system channels natural sunlight 15 feet down through a series of lenses and suspended reflectors, which then bounce light back onto the anodized aluminum parabolic curve. The lens-and-curve method of light diffusion is essentially the same as that used by the the James Webb Space telescope.

Using six tubes called collimators controlled by a computer and GPS system, the system channels natural sunlight 15 feet down through a series of lenses and suspended reflectors, which then bounce light back onto the anodized aluminum parabolic curve. The lens-and-curve method of light diffusion is essentially the same as that used by the the James Webb Space telescope.

Using six tubes called collimators controlled by a computer and GPS system, the system channels natural sunlight 15 feet down through a series of lenses and suspended reflectors, which then bounce light back onto the anodized aluminum parabolic curve. The lens-and-curve method of light diffusion is essentially the same as that used by the the James Webb Space telescope.

Using six tubes called collimators controlled by a computer and GPS system, the system channels natural sunlight 15 feet down through a series of lenses and suspended reflectors, which then bounce light back onto the anodized aluminum parabolic curve. The lens-and-curve method of light diffusion is essentially the same as that used by the the James Webb Space telescope.

Using six tubes called collimators controlled by a computer and GPS system, the system channels natural sunlight 15 feet down through a series of lenses and suspended reflectors, which then bounce light back onto the anodized aluminum parabolic curve. The lens-and-curve method of light diffusion is essentially the same as that used by the the James Webb Space telescope.

Using six tubes called collimators controlled by a computer and GPS system, the system channels natural sunlight 15 feet down through a series of lenses and suspended reflectors, which then bounce light back onto the anodized aluminum parabolic curve. The lens-and-curve method of light diffusion is essentially the same as that used by the the James Webb Space telescope.

Using six tubes called collimators controlled by a computer and GPS system, the system channels natural sunlight 15 feet down through a series of lenses and suspended reflectors, which then bounce light back onto the anodized aluminum parabolic curve. The lens-and-curve method of light diffusion is essentially the same as that used by the the James Webb Space telescope.

Using six tubes called collimators controlled by a computer and GPS system, the system channels natural sunlight 15 feet down through a series of lenses and suspended reflectors, which then bounce light back onto the anodized aluminum parabolic curve. The lens-and-curve method of light diffusion is essentially the same as that used by the the James Webb Space telescope.

Co.Design

Can These Guys Really Pull Off An Underground Park In NYC?

After a successful Kickstarter campaign, the LowLine designers mock up their ambitious project to rescue disused infrastructure using NASA-inspired technology.

In an abandoned warehouse on New York’s Lower East Side, a radical new kind of park is taking shape. Among the peeling paint and old neon signs advertising food, fruit, and meat, an intensive period of design development has yielded a prototype of the LowLine, an underground park whose name riffs off Chelsea’s now-famous High Line.

The High Line got us all thinking about how to reuse and reimagine underutilized and forgotten urban spaces. The LowLine takes that even one step further, inspiring cities around the world to conceive of even the least visible disused infrastructure as potential green space—in this case, a former trolley terminal. "If the High Line is a sand dune, the LowLine is the forest floor," said James Ramsey, co-founder and lead architect behind the LowLine, an organization in its first year that already has run a $100,000 Kickstarter campaign and has the backing and partnership of many city officials, local community organizations, and corporate sponsors.

Now, the project is into its next and much more real phase: an exhibit of the underground park prototype, a proof of concept which will be free and open to the public until the end of this month. In partnership with Audi and Columbia University, A First Glimpse of a Future Underground, does indeed feel like just that—a peephole into what a new, green, subterranean landscape could be.

When Co.Design first reported on the LowLine, it was merely a pie-in-the-sky pitch. Now, 600 individually rendered pieces of anodized aluminum make up a 36-foot-radius canopy suspended over a piece of cozy park.

The web-like structure—designed by Edward Jacobs (previously a lead designer for Confederate Motorcycles, a custom-bike company based in Birmingham, Alabama), and Brandt Graves (formerly of New York–based design studio SOFTlab), is an exercise in bringing a design sensibility to NASA space telescope technology. It culminated in brute strength, as the assembly was hoisted to the ceiling so as to look like it’s levitating. The exhibit is essentially a core sample of what all 60,000 square feet of the LowLine park, a stone’s throw away from the exhibit, would eventually look like—a subterranean, dreamlike space in the middle of the city.

At the heart of the project is a network of tubes, which bring sunlight where there was none before. "With the solar technology that James invented, we now have the chance to make use of space which wasn’t possible by horticultural standards before," says Misty Gonzalez, the lead environmental designer for the project. "A lot of space exists that we don’t use well enough. We don’t need more or new."

The technology to create a sunlit, underground, green park is complex. Using six tubes called collimators controlled by a computer and GPS system, the system channels natural sunlight 15 feet down through a series of lenses and suspended reflectors, which then bounce light back onto the anodized aluminum parabolic curve. The lens-and-curve method of light diffusion is essentially the same as that used by the James Webb Space telescope—"a large, infrared-optimized space telescope" that is being developed to observe stars forming under extreme conditions. For the LowLine’s life-size prototype, the curve shape was made entirely of flat pieces to obviate the need for tooling, the cost of which could have run into the millions of dollars. Instead, each piece was laser or water-jet cut and fabricated entirely in Brooklyn, right across the river.

In spite of the high-tech nature of the project, the team members emphasize the idea of a forest floor: "It’s like you’re walking in the forest, and you turn a corner and see a fallen tree illuminated in a shaft of light," James analogizes. It’s that element of the unexpected that James hoped visitors to the exhibit opening last Saturday would experience. "People will turn a dark corner, be confronted with this, and just be taken aback by the magic."

The LowLine has more exhibits, fundraisers, events, and outreach planned. Constantly engaging their stakeholders, they will be submitting a formal proposal for the former trolley site as early as next year. In the meantime, more designs, more work.

Go here for more info.

Add New Comment

6 Comments

  • Lmadsen

    My daughter, a math teacher at a high school for low income troubled kids almost immediately above the park site in lower Manhattan, invited these guys to address her students, thinking a symbiosis might evolve where the kids might somehow participate in the project. Their suggestion: the kids should contribute money. With this kind of insensitivity to context and people the project doesn't look all that viable.

  • logitek256

     They could show them around. They could describe the project to the kids. They could also help them out by giving them a small sponsor so that the kids can raise funds for project. Maybe the kids can even have a spot in this project named for them! 

  • Shohamarad

    Hey LMADSEN - I know these guys are super busy, but also super dedicated, especially to the community aspect of this project. I'm sorry to hear that that's the reaction your daughter received - I highly encourage her to try again. 

  • Germanicus .

    You mention viability.  Not to sound insensitive as well, but money is what it will take to complete this project, not the design sensitivities and craftsmanship of troubled school kids.  That is the reality.  It is a construction project not an arts and crafts fair.

  • Germanicus .

    What a great idea.  I can picture color and lights and darkness and wells of sunlight. Perhaps subterranean landscape follies as well.  I am thinking Arcadia from Bioshock.

  • LIB

    It looks too dark and depressing to be a park. I think this is an amazing idea to revitalize underground spaces that are already used (i.e. subway terminals), because every little bit helps. But to assume that people are going to seek out a convenient subterranean park in lieu of commuting to an above ground one is a bit naive. But I think that as an exercise in pushing boundaries, and rethinking typologies, this is a grand slam. I can think of several spaces that I use on a regular basis that could benefit from this technology.