The RDM Innovation Dock, a shared research and development space in Rotterdam.

The architects hung a second layer of classrooms at mid-height, doubling the building’s programmatic area.

Because the building once housed a massive crane, they were able to hang the new floor from pre-existing structural members, like a 3,000-square-foot steel cradle.

The second layer of programming houses classrooms and labs.

While the ground floor hosts events and production.

A massive Google Maps mural showing Rotterdam is affixed to the ceiling of the first floor.

On the ground floor, glow-in-the-dark paint points towards bathrooms and the like.

A view of the hanging deck.

And the luminescent paint, which acts as a kind of organizational grid.

Another shot of the ground floor.

The purpose of the dock is to harbor collaboration between schools and companies focused on innovating in energy, building, and mobility.

Co.Design

A Former Machine Hall Becomes A Floating Innovation Hub

Hanging mid-height in an old portside industrial hall, this massive space provides companies and universities with meeting spaces and labs.

Unlike its freewheeling and artistic (read: stoned?) sister city, Rotterdam is a city of utility--it’s remained one of the busiest ports in the world since the Middle Ages. Yet like other industrial towns, it’s slowly transitioning from a manufacturing economy to a knowledge economy, with information and creative workers fast supplanting their industrial counterparts.

The RDM Innovation Dock, a newly finished project by Groosman Partners, is a perfect microcosm of that transition. The massive portside hangar once housed the Rotterdam Dry Dock Company, a business that serviced the cargo ships moving to and from the harbor. Bought by a coalition of small companies and universities, it fell to Groosman to convert the former machine hall into a warren of labs, meeting rooms, and workshops. The purpose of the Dock? To harbor (so to speak) collaboration between schools and companies focused on innovating in energy, building, and mobility.

The first move Groosman made was to slice the soaring space in half. It seemed unnecessary (and noisy) to have 40-foot ceilings inside of a building devoted to research, so the architects proposed hanging a layer of space at mid-height, doubling the building’s programmatic area. Because the building once housed a massive crane, they were able to hang the new floor from pre-existing structural members, like a 3,000-square-foot steel cradle.

Upstairs, open-air meeting spaces and classrooms look out on the lower level, where production and events take place. The spaces are accessed via an exterior staircase, but a series of bridges connect the upper floors over the factory floor. The design team at Groosman describe the building as "a city within a factory," a comparison driven home by a massive Google Maps mural of Rotterdam affixed to the ceiling of the first floor.

The idea that innovation can be primed by particular types of spaces has preoccupied architects (and startup founders) for decades now. There’ve been plenty of missteps, gimmicks, and failures in the process. But there are a few concrete ideas that work--among them, proximity among teams, visibility between workers, and floor plans that mix research groups in diverse patterns. The RDM has all three--it’ll be interesting to see what work comes out of the space over the next few years.

[H/t ArchDaily]

Add New Comment

1 Comments

  • coreshadow

    You know, I'm all for beautifully saturated colors. I've been known to rock a pop of magenta or something sizzling once in a while, in a tasteful way of course. It's really nice to see people trying to use color more effectively in interiors, definitely.

    However, that much new grass green is a little, ah, much on the eyes. I'd love to see the architects' renders of that room, because my bet is that none of the white objects have green light bouncing off of them. Might be time to prototype things when you're planning on using that much color in a room, is all I'm saying...

    Cheers