SuperCube

The Dutch architect Piet Blom is best remembered for a series of high-density housing models that looked like a bizarre Cubist collage.

SuperCube

These designs, which outlined a new kind of urban housing, were most widely implemented at the Cube Houses complex in Rotterdam.

SuperCube

The project consisted of 40 multi-level units, two of which were large "SuperCubes."

SuperCube

Both of these have been renovated by Rotterdam-based Personal Architecture. The first was converted to a hostel.

SuperCube

The other was renovated and reprogrammed as a rehabilitation home for former prison inmates.

SuperCube

The failure of Blom's design, which specified a row of rhomboid-shaped units suspended above a pedestrian bridge, left the latter vacant, and after decades, in shambles.

SuperCube

The architects found the place dark and damp. They had to refit the space with offices, a meeting place, and 20+ residences for the ex-convicts.

SuperCube

To do so, they had to improve living conditions within the SuperCube, which necessitated bringing in large amounts of natural daylight.

SuperCube

The floors, which were unusually deep, were also irregularly spaced. The architects inserted a rectangular shaft that drills straight through these floor slabs to bring in light to every corner of the house.

SuperCube

The staircase runs along the perimeter of the volume, which terminates to an airy top conference/gathering space.

SuperCube

The shaft also helps regulate the house's interior, pulling cool air from the bottom floor upwards and pushing hot air out.

SuperCube

Just as important as the architectural merits of the completed renovation, says Sander van Schaik, principal of Personal Architecture, is the building's social-minded program.

SuperCube

“Reusing the Supercube for a social function such as the Exodus foundation would have made Piet Blom very happy.”

Co.Design

Failed Icon Of Social Housing Becomes New Home For Former Inmates

Piet Blom's memorable Cube Houses found new lease on life--a halfway house for people after prison.

When you first see it, Piet Blom’s 1984 Cube Houses looks a little like “stunt” architecture, the kind of outlandish, exhibitionist building engineered for cheap thrills and indigenous to places like Orlando (think the upside-down Parthenon). Its unorthodox aesthetic aside, the project was actually a daring approach to urban housing, a high-density residential model located in the heart of the city, but which, by most accounts, failed.

Recently, however, one of the complex's 40 multi-level units has been witness to a new social experiment, not one of affordable urban living, but one of "inmate living." Financed by the Exodus Foundation, the house will be run as a place for recently released convicts, who, after years in prison, will come to call the curious cubist building home.

Blom originally envisioned a tightly woven, block-long structure made of upturned cubes, packed in a cluster and stacked on concrete stilts at the edge of a Rotterdam canal. The residences--38 houses plus 2 larger units dubbed "SuperCubes"--were suspended on a continuous bridge that was supposed to connect both residents and pedestrians from downtown to the Market Square on the city's Old Harbor. If all went according to plan, it was to create a long interior street lined with shops and a vibrant new gateway to the water.

“Good Idea, but it just didn't work out that way,” architect Sander van Schaik tells Co.Design. A principal of Rotterdam-based Personal Architecture, van Schaik oversaw the firm’s renovation of one of the SuperCubes--they revamped the other as a trendy hostel--and has become intimately acquainted with the project.

It turns out pedestrians couldn’t be bothered to detour through the pixellated concrete compound. “Stairs were too steep, and people preferred crossing Blaak [the street passing under foot] at ground level,” van Schaik explains. “This left the bridge with serious problems. Most shops were vacant, as was the Supercube for a long time."

When the architects found the unit, it was dark, cavernous, and irregularly spaced. “The discontinuity between floors, the tedious vertical progress, and the dark, inconvenient middle floor [were] considered the three problematic issues in the original building,” van Shaik says of his initial impressions. He and his partner Maarten Polkamp were charged with outfitting the space with offices and residences, something that couldn’t have been done without taking drastic measures.

Or more accurately, one drastic measure. They inserted a rectangular shaft that cuts through the heart of the place. This functions to rationalize what, at least by appearances, is an irrational building. The vertical core, which holds the elevator and stairs, plus the building’s services, drills through the structure’s three floor slabs, terminating at the top floor lounge and conference room. Riddled with sizable voids, the shaft delivers much needed light down to the lower floors.

It also plays a central role in regulating the building’s airflow and heating. The new volume pulls cool air from the bottom floor upward, producing what’s known as a “chimney effect.” The rising air cools the floors, pushing hot air to the top of the building, before evacuating through ceiling vents.

Supercube will be operated by the Exodus foundation, which organizes care and rehabilitation programs for processed prison inmates. The building’s 20+ habitations will be occupied by former convicts. The social-minded program, van Shaik says, would have pleased Blom. The Cube Houses were just one of several housing experiments he designed and built, and if the architecture couldn’t be used for its initial purpose, this new mandate would have been much welcomed by him. “Reusing the Supercube for a social function such as the Exodus foundation would have made Piet Blom very happy.”

Add New Comment

1 Comments

  • patricia666

    what Nancy explained I am dazzled that a mom able to earn $8399 in four weeks on the computer. go w­w­w.J­A­M­20.c­o­m